Her geçen gün Atatürk’ün değerini daha iyi anlıyoruz. Tarihte ortaya çıkan, kendi milletleri için iyi şeyler yapan liderler zaman içinde unutuldular. Zübeyde Hanım oğlunun asker olmasını istemedi. Mustafa Kemal Atatürk, bir emri vaki ile asker oldu. Sonunda Zübeyde Hanımın yeniden değerlendirmesiyle, Mustafa Kemal yedi evliya gücünde padişaha isyan etti ve de milli mücadele sürecinde her kazandığı zaferi annesine bildirdi. İngiliz ve Yunan işgali gören Eskişehir’de tam 1,5 yıl camilerden ezan okunamadı. Büyük Taarruzun kazanılmasından sonra ezan tekrardan okundu. Ve de o günden itibaren ezan sesi bir daha Eskişehir’de kesintiye uğramadı.
ESKİŞEHİR DÜŞMAN ELİNDE KALSAYDI
Atatürk 14 Ocak 1923’te trenle Ankara’dan ayrılır. Bir batı Anadolu gezine çıkar. Türkiye bir karara varacaktır. Emperyalizme baş kaldırılacak ve emperyalizm yenilecek. Ya da Anadolu’da yaşayan tüm Türkler orta Asya bozkırlarına sürülecektir. Emperyalizm yenilerek, mazlumlar dünyasına örnek olunacaktır. Manda ve Himaye asla kabul edilmeyecektir.
İKİ AYRI İŞGAL
Anadolu’daki özellikle de Sivas’taki kongrede kararlar alındıktan sonra, kararlar hayata geçirilme başlanıldı. Emperyalizm ile sert bir hesaplaşma süreci başladı. Eskişehir önce İngilizler sonra da Yunanlılar tarafından işgal edildi. Kurtuluş Savaşında o trenleri, işgalcilere rağmen Behiç Erkin çalıştırdı. Bu nedenle onun mezarı Eskişehir’dedir. Cepheye, askeri malzeme taşındı. Eskişehirliler zafere ulaşılması için var güçleri ile çalıştılar. .
Eskişehir başından bu yana Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında olmuştur. Kurtuluşta Eskişehir’in katkısı büyüktür. İşgal altındaki Eskişehir’in tam 1.5 yıl minarelerinden ezan okunmadı. Yunanlılar yasaklamışlardı. Büyük taarruz ne zaman başarıya ulaştı. O zaman ezanlar yeniden okunmaya başladı Türkiye’nin geleceğinin ve devriminin ana hatları bir anlamda Eskişehir’de çizildi.
BUGÜN
Eğer bugün Eskişehir Türkiye’de en görülecek şehirlerin başında geliyorsa, Eskişehir’in tarihten gelen gücünün, göstergesidir. Eskişehirli çağdaş ve bilimi takip ettiği için ülkenin de bugün yaşanabilir en önde gelen şehirlerindendir. Bunun içinde dünyanın en güvenli şehirleri içindedir. Eskişehirli bağımsızlığın ne demek olduğunu bilir. Şehrimizin kurtuluşunun 103. Yılı hepimize kutlu olsun.