Emekli; “mutsuz ve umutsuz” demiştik. Öyle de oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) haziran ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından memur ve emeklilerin yılın ikinci yarısı için alacakları maaş zam oranları netleşti.
Asgari ücretlinin ara zam beklentisi gerçekleşmedi. Sıfır zam aldı. Emekliler bir umut meydanlarda seslerini duyurmaya çalıştılar. Seyyanen zam beklentileri vardı. Olmadı.
SSK ve Bağ-Kur emeklilerine uygulanacak altı aylık enflasyon farkı yüzde 16,67 oldu. Memur ve memur emeklileri ise yüzde 15,57 zam aldı. En düşük emekli maaşı geçtiğimiz yıl yapılan zam ile birlikte 14 bin 469 TL’ye yükselmişti. TÜİK haziran ayı enflasyonu sonrasında bu rakam 16 bin 881 lira oldu.
Toplumun en mağdur kesimi sabit gelirliler ve de özellikle emekliler değil mi? Artık emekliler için neredeyse parklarda simit ayran almak, torununa dondurma alabilmek bile lüks hale geldi. Tatili düşünemiyorlar bile. Ne zaman alım güçleri artacak o zaman refahı hissedecekler.
Yakınımızdaki, çevremizdeki pek çok emekli adeta hayata küsmüş durumda. Umutlarını yitirmiş vaziyetteler. Ödediğimiz vergilerden, tükettiğimiz ne varsa zamlanıyor. Emekli de kara kara düşünmeye devam ediyor. Yüzdelik zamlar ile zaten her defasında üst gelir grupları ile aralarındaki makas giderek açılıyor. Zamanında memura verilen zam emeklilere de verilebilseydi şimdiki durum başka olabilirdi.
Onun için emekliler hayat şartlarını düzeltecek tek çarenin seyyanen yapılacak zamdan başka bir şey olmadığını dile getiriyorlar. Açlık sınırının altında bir asgari ücret, asgari ücretin altında bir emekli maaşı ile milyonlar geçim mücadelesi veriyor. Geçinemedikleri için de, pek çok emekli bulabildikleri ikinci bir işte çalışmak zorunda kalıyor.
Emekliler kendilerine reva görülen yüzde 16.67’lik zamla önümüzdeki yılbaşına kadar nasıl geçineceklerini düşünüyorlar. Üstüne üstlük daha para ceplerine girmeden yağmur gibi yağacak zamların altında ezileceklerinin de farkındalar. Kışa kadar unutulur diyerek şimdiden doğalgaza, emekliye verilen zammın çok üstünde zam yapıldı. Hayat şartlarının oldukça zorlaştığı emekliler için artık harekete geçme zamanı gelmedi mi?
Sabit gelirliler özellikle de emekliler bu zam ile yine umduklarını bulamadılar. Maalesef; emekli yine sevinemedi.