Türkiye’de çiftçilerin yaşadığı sorunlar her geçen gün daha da büyüyor. Üreticiler, bir yandan geçimlerini sağlamaya ve üretime devam etmeye çalışırken diğer yandan sorunlarını duyurmaya çalışıyorlar. Hayat boşluk kabul etmiyor. Birileri görevini gerektiği gibi yapmadığında, mutlaka o boşluğu birileri dolduruyor.

Son dönemde özellikle bazı meslek odalarının görüntüsü tam da böyle bir sorgulamayı beraberinde getiriyor. Sorunlar dile getiriliyor. Ancak çözüm için etkili çalışmalar yapılmıyor. Bu hafta böyle bir boşluktan, temsil edilememe durumundan, seslerini duyuramamaktan sitemlerini dinlediğimiz bir başkan ile söyleşi yaptık. Eskişehir Genç Rençberler Dernek Başkanı Burak Kuşan.

Kendisi ile yaptığımız söyleşide kuruluşlarının arkasındaki gerekçeleri sıraladı. Çiftçimizin yaşadığı sorunlara birlikte çözüm bulmak, gençleri tarımda desteklemek ve sürdürülebilir bir tarım için güç birliği yapmak amacıyla kurulmuş.

Bu oluşumun tabi ki geçmişi var. Bir WhatsApp grubuyla başlayan örgütlenme sürecinin sonucunda çiftçinin sorunlarını daha güçlü biçimde gündeme getirmek amacıyla kurulmuş. Tarım fuarında yapılan tanıtımın ardından beş gün içinde 400 üyeye ulaşmışlar.

Burada üzerinde durulması gereken konu, çiftçilerin neden yeni bir dernek kurma ihtiyacı hissettiği. Çiftçi, yaşadığı sıkıntıların yeterince duyurulmadığını düşünüyor ve kendi derneğini kurarak sesini duyurmaya çalışıyorsa bence mevcut yapıların bu eleştiriyi dikkate alması gerekiyor.

Mazot, gübre, tohum ve işçilik maliyetleri yükselirken üreticinin elde ettiği gelir aynı ölçüde artmıyor. Çiftçi, sezon boyunca yaptığı masrafların karşılığını alıp alamayacağını bilmeden üretime devam ediyor.

Gençlerin tarımda kalması ve üretimin sürdürülebilir olması istenirken, üreticilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar da bu hedefleri zorlaştırıyor. Dernek olarak çitçinin emeğini korumak, genç nesilleri tarıma kazandırarak güçlü yarınlar inşa etmek için yola çıkmışlar.

Yeni kurulmasına rağmen sahada yaptıkları açıklamalar ve talepleriyle medyanın ve de kamuoyunun dikkatini çekti. Eskişehir’de seslerinin cılız kaldığını düşünmüşler ki, seslerini dernek üzerinden duyurmayı tercih ettiler. Türkiye’de bir elin parmak sayısı kadar olan bu derneklerden en aktif olanı sanırım şehrimizde kurulanı. Şimdiye kadar açıklamaları ve yaptıklarıyla gündeme gelmeyi başardı.

Şehrimizde ”Birlikte üretiyor, Birlikte güçleniyoruz.” mottosuyla kurulan bu dernek, bugünlerde adeta çiftçimizin sesi Eskişehir Genç Rençberler Derneği.