Bilinen ilk insan fosili 300 bin yıl öncesine arı fosili ise 100 milyon yıl öncesine dayanıyor. Bu demek oluyor ki arıların varoluşu insanoğlunun varoluşundan da eski.
Arılar yalnızca kahvaltılarda tükettiğimiz balı değil aldığımız nefesi bize veriyor. Doğanın, ağaçların, oksijenin devamlılığında büyük rol oynuyorlar. Arılar, çiçeklere polenleri dağıtarak bitkilerin, ağaçların meyve vermesine, tohumlarını dağıtmasına olanak sağlarlar. Doğada muazzam bir ahenk içerisinde yaşayan arılar hayatın devamlılığı için çok büyük önem taşır.
Bir arı yarım kavanoz bal için yaklaşık olarak dünyayı bir buçuk tur dolanmış sayılır ve yaptıkları yalnızca bal değildir. İnsanların genelde beslenme takviyesi olarak kullandığı polenleri yaparlar. Bunun yanında diğer bir arı ürünü olan propolisi yaparlar. Birçok tıbbi ürünün içerisinde bulunan doğal antibiyotik olarak tanımlanan propolis egzamadan, metabolizmaya kadar birçok rahatsızlıkta etkilidir. Ancak arı ürünleri arasında en değerlisi arı sütüdür. Önemi ise bu ürünün yalnızca genç işçi arılar tarafından üretilmesidir. Arı sütünü yalnızca kraliçe arı tüketebilir ve bu onun diğer arılardan daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
Tükettiğimiz besinler ile bize maksimum faydayı sağlayan arılar çıkardıkları kanat sesi ile insanlara huzur verdikleri de bilimsel araştırmalarca kanıtlanmış. Son zamanlarda bu konu üzerine oldukça fazla çalışmalar yapılmış. Örneğin Bursa da bir akademisyen arı sesinin verdiği huzurdan yola çıkarak arı yatağı denilen bir yatak inşa etmiş ve 6 yılda 100 kişiye hizmet sağlamış. Bu yatağın amacı kişiye huzur ve sakinlik sağlamak.
Bilindiği üzere arıların kanatlarından gelen ses 432 hertzdir. Bu hertz ana rahmindeki sesle bire bir uyumludur. Kişinin kendini hem enerjik hem sakin bir ruh halinde bulması bundandır. Aslında arı yatağı Rusya ve Ukrayna da oldukça yaygın ancak Türkiye için yeni bir uygulama sayılır.
Frekansları ve enerjileri bambaşka olan bu hayvanlar insanlık için ciddi önem taşıyor ve son yıllarda tüm dünya genelinde nesilleri %40 oranında azalmaya başlamış durumda. Yeşillik ve ormanlık alanların tahribatıyla birlikte onların yaşam alanlarını birincil faktörle tehlikeye atıyoruz. Ormansızlaştırma ve doğal alanların tahribatına sessiz kalmayarak bu canlıların devamlılığı için önemli adımlar atabiliriz.
Herkese iyi günler.