Rahmetli ağbeyimiz Ömer Duru ile aynı gün doğmuşuz. 5 Mart günü doğum günümüzdür. Aramızda 20 yıl farkta olsa o aramızdan ayrılasıya kadar, doğum günlerimizi birlikte kutladık. Birlikte doğum günü kutlamak ucuza da geliyordu. Gazeteye gelen bir pasta ile doğum günümüzü birlikte kutluyorduk. Artık, tek başıma kutluyorum. Kendisini rahmetle anıyoruz. Önceki gün yaş günümüzü ve gazetedeki hem de Kanal 26 televizyonundaki arkadaşlarla stüdyo öncesi yani canlı yayına çıkmadan kutladık.
Gazetecilik mesleğine başladığımızda o zamanki meslek büyükleri, gazetecilikten emekli olmanın zor olduğunu söylemişlerdi. Çünkü en çok ekonomik krizler gazeteleri etkiler. Holding gazetelerinde çalışanlar kriz dönemlerinde işlerinden olurlar. Bizim gibi şehir gazetelerinde belli bir düzen vardır. Az insan çalışır ama emekli olmakta hayal değildir. 1990’lı yıllar başladığında Milliyet de çalışırken, meslek büyüklerimiz gazetecinin zor emekli olduğunu söylemişlerdi. Milliyet den emekli olamadık. Ancak, 2 Eylül gazetesinden emekli olduk. Çalışmaya da devam ediyoruz.
MESLEK BİTİYOR MU?
Kimisi gazetecilik mesleğinin bittiğini söylüyor. Sosyal medya ve internet medyasının ortaya çıkışı ile bazılarımız ‘bitti’ kanısına vardı. Ama durumun hiç de böyle olmadığı görüldü. Amerika ve Japonya da büyük gazetelerin tirajları internet medyası ile düşeceği düşünürken, bu gazetelerin tirajları arttı. Türkiye’de işler farklı işliyor. Pandemi ile tirajlarda önemli erozyon meydana Pandemiden sonra toparlanma yaşandı. 2 Eylül de yoluna devam ediyor.
Nasıl emekli olacağımız tartıştığımız mesleğimizde emekliliğin yanı sıra, meslekte 40 yılımıza ulaştı.
GAZETECİ SOKAKTA YETİŞİR
İletişim Bilimleri Fakültesi bir dönem gözde okulların başında geliyordu. Şimdi, farklılık arttı. Başka fakültelerin mezunlarında gazetecilik mesleğini seçmesi ile uzmanlık konuları arttı. Daha iyi kalite ortaya çıktı. İletişim Fakültesi mezunu da olsan, gazeteci sokakta yetişir. Genç gazeteci mesleğe başladığında, sokakta haber peşinde yetişir. Adliye muhabiri olabilir, hastane muhabiri olabilir. Yada bu çağda savaşlar çok olduğu için savaş muhabiri bile olabilir. Gençliğinde çantası sırtında sokaklarda olamayan gazeteci, mesleğe 30 yaşından sonra başlayamaz. Başlarsa da, gazetede veya televizyonun stüdyosunda oturur. Bu meslek böyle bir şeydir, sokakta yetişirsin.
Yaşımız 60’ı bir parmak geçti. Çalışmaya devam ediyor. Başka gazeteciler gibi sık gazete değiştirmeyi de sevmiyorum. Belki bu konu da biraz muhafazakar sayılırım. Çünkü 25 yıla yakın da 2 Eylül de bir fiil çalışıyorum. Kent sakinlerinin mutlaka şehirlerindeki gazeteleri desteklemesi gerekir. 2 Eylül gazetesi olmasaydı, şehir sakinleri Eskişehir’de ve çevresinde neler olduğunu nasıl öğrenecekti. Yurttaşlarımız her geçen gün sosyal medyadaki kirliliklerin farkına vararak, sosyal medyadan ve kaynağı bilinmeyen internet medyasından uzaklaşıyor. Eski gazetesi ve onun yeni versiyonu internet sitesi ile buluşuyor.Bu ihtiyaç giderek artacaktır. İnsanlar sosyal medyayı sadece eğlencenin adresi olarak kullanacaktır. Yazımızın başlığını her yaşın güzelliğinin ayrı olarak koyduk. 61 yılın güzelliği de ayrı olacaktır. Yüzlerce kişi yaş günümüzü kutladı. Bazılarına telefonlarımızı açmaya yetiştiremedik. Tüm okurlarımıza teşekkür ederiz.