Van’da yapılan kazılarda 3000 yıl öncesine dayanan mezarlar ve içerisinde çanaklar, çömlekler bulundu. Yani ölülerini sevdiği yemekler ve kaplarıyla birlikte gömüyorlarmış. Bu durumda ölünün arkasından yemek yapma kültürünün çok eskilere dayandığını söylemek mümkün.
Günümüzde de ölülerin arkasından helva kavurup dağıtırız. Bu geleneğimiz çok eski bir kültür olan Orta Asya geleneklerine dayanır.
En basit haliyle yağ, un, şeker ve süt/su ile hazırlanan irmik helvasının en önemli aşaması unu, yağda kavurma kısmıdır. Kavurma esnasında çıkan kokunun eski Türk geleneklerine göre ölünün ruhuna gittiğine inanılır. Koku ölünün ruhunu, helvanın kendisi ise geride kalanları besler. Yerken de ölünün ruhuna dua edilir.
Anadolu'nun farklı yerlerinde ölünün arkasından kavrulan helva 'can helvası', 'can aşı', biçimlerinde de adlandırılıyor. Verilen helvayla birlikte edilen dualarla, ölen kişinin acılarının kaybolduğuna inanılıyor. Ayrıca, herkesin helvayı kavurmak için başına geçmesi, yardımlaşma ve paylaşma kültürünün en önemli göstergelerinden biri.
Helva kavurmak sadece Türklere ait bir ritüel sanılsa da pek çok toplumda farklı törenlerde kullanılmaktadır. Mantalite olarak aynıdır. Ruh bedenden ayrıldığında yani fiziksel ölüm gerçekleştiğinde ruh ölüm kapısından geçmesi gerektiğini idrak edemez. Cenaze törenlerinde yaptığımız her ritüel hem ruha ölüm kapısından geçmesi gerektiğini idrak ettirmek hem de geride kalan insanların hissettiği acıyı azaltmak içindir.
İlişkiler bittiğinde de çoğu zaman öfke, kızgınlık ya da yaşanılan hayal kırıklığı iki insan arasında enerjisel bağın devam etmesine neden olur. Hayatına yeni biri gelse bile eski ilişkinde hissettiğin duyguların benzerlerini yaşamaya devam edersin. Şimdilerde enerji ile ilgilenen çoğu kişi biten ilişki sonrasında un helvası kavrulduğunda hem ayrılık acısının hafiflediği hem de enerjisel olarak bağın kestiğine inanıyor. Böylelikle yeni başlanılacak olan ilişki eski ilişkilerinin etkisi olmadan yepyeni bir enerjiyle başladığı düşünülüyor. Denemeden bilemeyiz..
Herkese iyi günler