Akaryakıt ürünlerine seyyanen yapılan 5 TL ÖTV zammı tam anlamıyla şok etkisi yaptı. Bir anda benzin ve motorin fiyatları 35 TL’ye yaklaştı. Yapılan ekstra zamlardan bahsetmiyorum bile. Akaryakıt ürünlerine yapılan 5’lik ÖTV zammının ardından toplu taşıma dahil ulaşım ücretlerine yapılacak zamlarda kaçınılmaz bir hal aldı. Bu arada Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ÖTV zamları ile ilgili olarak, “Bu işin A partisi, B partisi yok. Hiçbir belediye bu maliyetler karşısında direnemez. Aracı olmayan orta gelirli ve dar gelirli yurttaşlarımız ile aracı olup da bundan sonra binerken 2 kez düşünecek vatandaşlarımız göz önünde bulundurularak yerel yönetimler toplu taşımada ÖTV’den muaf tutulmalıdır” çağrısı yaptı. Bu çağrının karşılık bulmayacağı çok açıktı aslında. Zira bugüne kadar çözüm önerisi olarak sunulan ve özellikle muhalefetten gelen çağrılara cevap verildiğine tanıklık etmedik.
Her neyse bu çağrının ardından özellikle dar ve sabit gelirli kesime büyük müjde(?!) yine büyükşehir belediyesinden geldi. Müjde dediysek öyle bir müjde değil zam haberi bahsettiğimiz. Tamam, anlıyoruz hazinenin eli vatandaşın cebinde de, yerel yönetimlerde ellerini vatandaşın cebine atıyorlar. Hükümetin yaptığı zamlar vergi artışları zaten canımızı acıtıyor, buna yerel yönetimlerde eklenince acımız katlanıyor. Daha vatandaşın cebine girmeyen asgari, ücret, emekli maaş artışı, memur maaş artışları kaynağında tahsil edilmeye başlanıyor.
Alınan kararla birlikte yeni tarifeler belirlendi. Eskişehir’de taksi ücreti 22,5 liraya yükselirken, taksi dolmuş ücretleri 13 lira olarak belirlendi. Ayrıca minibüs ücretleri de 13 liraya çıkarıldı. Tramvay ve otobüs binişlerinde kullanılan eskart fiyatları ise tam bilet 12 TL öğrenci ise 6 TL olarak belirlendi.
Bu arada zamların açıklanmasının ardından Şoförler Odası Başkan Vekili Recep Kılınçarslan dan Büyükerşen’e teşekkür geldi. Yeni tarifelerin 24 Temmuz’dan itibaren geçerli olacağını belirten Kılıçaslan, “Hayırlı olsun. Zam yapmak istemezdik ama yapabileceğimiz bir şey yok. Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen ve yetkililere teşekkür ediyoruz” diyor. Ben de olsam teşekkür ederim.
Yapılan zamlarda dikkat çekici olan nerede ise kişi başına ÖTV zammı kadar zam yapılmış olması. Hükümetin zamlarını eleştiriyoruz da belediyenin yaptıklarının da ondan aşağı kalır tarafı yok. Yapılan yüksek oranlı zamlar ile “Madem belediyeler ÖTV indirimine tabi tutulmuyor o zaman bizde bindirelim ki altta kalanın canı çıksın” mı denilmek isteniyor acaba? Yani şehir içi ulaşımda nerede ise ÖTV artışı kadar artış yapılması bana şahsen normal gelmedi. Tıpkı su fiyatlarına yapılan yüzde 73’lük zam gibi.
Bu vatandaş derdini kimlere söylesin, kimlere anlatsın? Asgari ücret 11 Bin 402 TL. Diyelim ki iki çocuklu bir aile babası asgari ücret alıyor. Bu adam yükselen kira ile mi, artan şehir içi ulaşım masrafları ile mi, elektrik, doğalgaz masraflarıyla mı, 7 TL’ye çıkan simit parasıyla mı, ekmeğe geleceği açıklanan zamlarla mı baş etsin?
Geçtiğimiz günlerde “emekli derdini kime anlatsın?” diye sormuştum ya. Bu defa soruyu genelliyorum, “Dar ve sabit gelirli vatandaş derdini kimlere anlatsın?” Milletvekilleri, siyasi partilerin il başkanları, belediye başkanları, şehrin valisi, kaymakamı kime anlatsın? Vatandaş yapılmayan indirime mi yansın, bindirilen zamlar için oturup ağlasın mı? Sahi, “ kime ? kime? Kime? “ içini döksün?