17. Yüzyılda İspanyol Engizisyonunun zulmünden kaçarak İstanbul’a yerleşen ve bankacılık ile uğraşan Kamondo Ailesi,1850 yılında çocuklarının rahatlıkla okula, kendilerinin de evden, işe gidebilmesi için Galata’dan Pera’ya çıkan kıvrımlı yapısı ile dikkat çeken Kamondo merdivenlerini yaptı. Dik bayırı aşmak bugünde o merdivenler ile kolaylıkla mümkün oluyor. Büyükşehir Belediyesi merdivenlerin benzerini hatta daha da modernini Odunpazarı’nın tarihi bölgesine yaptı. Bende artık eve geliş gidişlerimde geceleri de ışıl ışıl olan bu merdivenleri kullanıyorum.
SARAYA DANIŞMALIK YAPTILAR
17. yüzyılda İstanbul’a Osmanlıya sığınan bankacı aile aynı zamanda Osmanlı Sarayına mali danışmanlık hizmeti de veriyordu . Osmanlı tarafından aileye belirli imtiyazlarda verildi. Zaman içinde çok ünlenen merdivenler, bugün turizme hizmet ediyor. Karaköy’den Galata Kulesine çıkmak isteyenler tarafından kullanılıyor.
ESKİŞEHİR TURİZMİNİN HİZMETİNDE
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de, kıvrımlı yapısı dikkat çeken merdivenlerinin benzerini ve daha da gelişmişini Atatürk Bulvarı ile Büyükşehir Belediyesinin müzeleri arasındaki yolu turistlerin ve Eskişehirlilerin kolaylıkla aşması için yaptırdı. Geceleri de özel ışıklandırma ve yeşillendirme ile ilgi çeken merdivenler, Eskişehirlilerin hizmetine sessiz sedasız girdi. Öyküsünün anlatıldı bir tören yapılacağını düşünüyordum. Çünkü Eskişehir’e bu katkı sıradan bir katkı değildir.
TRAMVAY ŞİRKETİ DE KURMUŞLARDI
İspanyol zulmünden kaçarak önce Venedik’e sonra da İstanbul’a yerleşen aile . Kamondo ailesi İstanbul’daki başka şirketler ile de birleşerek, “Osmanlı İmparatorluğu Şirket-i Umumiyesi”ni kurdular. Ayrıca Sadrazam Mustafa Reşit Paşa’nın kurduğu Şirket-i Hayriye ve Dersaadet Tramvay Şirketi’nin de ortakları arasına katıldılar. Kamondo ailesinin İstanbul’un modernleşmesindeki katkıları bunlarla da sınırlı değildi. İstanbul’da ilk belediye olan Altıncı Daire-i Belediye’nin kurulmasında, taşımacılık sisteminin geliştirilmesinde ve özellikle Galata bölgesinin modernleşmesine de katkıları vardı.
İSTANBUL’DA TOPRAĞA VERİLDİ
19. yüzyıl sonlarına doğru Kamondo kardeşler, bankanın dışa açılması gerektiğini düşünerek Paris’e yerleşmeye karar verdi. Abraham Salomon Kamondo, Paris’e yerleştikten kısa süre sonra, 1873’te öldü . Vasiyeti üzerine cenazesi İstanbul’a getirildi. Görkemli bir devlet töreniyle Hasköy’deki Yahudi Mezarlığı’nda inşa ettirdiği anıtmezarda toprağa verildi. Cenaze töreni günü tüm şehir yas tutarken borsa ve finans kuruluşları tatil edildi, Galata ve Haliç esnafı dükkânlarını kapattı, kiliselerde çanlar dahi çalındı.