Artık birçoğumuzun hakkında oldukça fazla şey bildiği küresel ısınma insan neslinden tutalım da hayvanların nesline, bitkinlerin türlerine kadar birçok canlıyı yakinen ilgilendiren bir kavram olarak öne çıkıyor.
Kısaca insanlar tarafından atmosfere salınan gazların sera etkisi yaratması sonucunda dünya yüzeyinde sıcaklığın artmasına küresel ısınma diyoruz. Biz insanlar yıllardır atmosfere zarar veriyoruz ve yıllardır bu zararı önleyebilecek yollar arıyoruz.. Şimdi size bahsedeceğim şeyde bunlardan biri.
Jurassic Park’ı izlemeyeniniz var mı bilmiyorum ancak varsa bile muhakkak izlemeli. Ben bu projeyi tam olarak da bu filme benzetiyorum. Küresel ısınmayı önlemek için ilginç bir proje geliştiren Colossal şirketi on bin yıl önce nesli tükenen mamutların DNA kalıntılarıyla uzaktan akrabası Asya filinin genomlarına eklemeler yaparak bir yünlü mamut embriyosunu bir fetüsün içinde geliştirebilmeyi amaçlıyor. Akıl üstü bir yöntemmiş gibi dursa da şirket 2 ila 4 yıla kadar yavru mamutlarımız olacağını garanti ediyor. Elbette bu bilimsel deneyler oldukça maliyetli bu yüzden dünyaca ünlü milyarderler bu fona katkı sağlıyor.
Nesli binlerce yıl önce tükenmiş olan Mamutların tekrardan dünyaya gelmesi isteniyor ve üzerinde oldukça fazla çalışma yapılıyor. Elbette bunun altında ki temel sebep küresel ısınma ile mücadele. Çünkü günümüzde tundraların tamamı yosunla kaplı ancak bilinen kadarıyla yünlü mamutların yaşadığı dönemde o alanlar büyük ölçekte otlaktı. Birçok araştırmacı mamutların ekosistemin mühendisleri olduğunu, yosunları parçalayarak, ağaçları devirerek ve dışkılarıyla gübre sağlayarak otlakları koruyacağını savunuyor. İşte tam da bu yüzden Mamutları geri getirmek istiyorlar. Tundraları otlağa tekrar dönüştürmek için..
Hatta bilim insanları tundrayı tekrar otlaklara döndürmek umuduyla Sibirya'da Pleistosen Parkı adını verdikleri bir koruma alanına bizon ve diğer canlı türleri getirdiler. Dr. Church, ya da bu projenin mimarı da diyebiliriz dirilen yünlü mamutların bunu daha verimli bir şekilde yapabileceğini, restore edilen otlakların toprağın erimesini ve aşınmasını engelleyeceğini ve hatta ısıyı hapseden karbondioksiti hapsedebileceğini savunuyor.
Church ve ekibi Asya filinin genomuna, uzun kıllar, kalın yağ tabakası ve soğuğa adapte olmuş kan gibi temel genetik özellikler ekleyerek Mamutları dünyaya geri getirebilirse şirket etiklik açısından birçok soruya da zemin hazırlamış olacak. Her şeyden önce biyolojisini çok fazla bilmediğimiz bir hayvanı tekrar dünyaya getirmek ne kadar mantıklı? Küresel ısınmayı ortadan kaldıralım derken birçok sorunu da beraberinde getirir miyiz?
Bir hayvanın genetiği ile oynamanın olumlu olumsuz birçok sonucu olacaktır. Biz tüm bunları düşünürken şirket dünya ekosistemine Mamutları geri getirmenin yanı sıra, insanların etkisi sebebiyle nesli tehlikeye giren hayvanların sayısının artırılması için de kullanabileceklerini ifade ediyor. Merakla bekliyoruz sonuçlarını..
Herkese mutlu günler..