10 yıl oldu. Bugün yayınlanmayan Habertürk Gazetesinde Eskişehir’deki tiyatro sahnelerini haber yapmıştık. İstanbul’daki haber merkezinin büyük ilgisini çekmişti. Eskişehir’de o zaman 7 tiyatro sahnesi vardı. Dünyanın en büyük kentlerinden gösterilen İstanbul’da bu kadar tiyatro sahnesi yoktu. 7 sayısı bugün 9’a çıktı.

  İlk gençlik yıllarımızda kuyrukları gördük. Rahmetli Demirel’in “ Gaz vardı da, biz mi içtik” dediği yıllarda, tüp, benzin, yağ, çay kuyruklarını gördük. Çay ile yağı ülkemizde üretiyorduk. Bu ikisine bir anlam veremedik. Sonra bir anda bollaştı.

  ESKİŞEHİR’DE GÖRDÜK

   Kuyrukları bazı siyasetçiler zaman zaman gündeme getirseler de o günlere geri dönmenin imkânı yoktur. Son yıllarda, ülkemizde sanat kuyruğu ile Eskişehir gündeme geldi. Tiyatro ve opera bilet kuyruğuna giren Eskişehirlilerin, haberleri Türk medyasında” Bilin bakalım bu ne kuyruğu” kuyruğu şeklinde haberlere yansıdı. Günlerce konuşuldu. Birkaç gün önce Bulgaristan’ın Sofya kentindeydim. Sofya’nın orta yerinde, benimde dolaşmaktan büyük keyif aldığım, meydanda tarihi bir tiyatro binası var. Sofya tiyatro binasında sabahtan akşama kadar süren bir tiyatro bilet kuyruğuna denk geldim. İnsanlar büyük olgunlukla, tiyatro kuyruğunda bilet almak için bekliyorlardı. Demek ki, dünya kentleri en çok yatırımı sanat ve kültüre yapıyor. Bu lafları Eskişehir’i anlamayanların dikkatine sunuyorum. Sanat ve kültürün güçlü olduğu dünya şehirlerinde başka bir şey söylemek gerekiyor. Eskişehirlilerin zeke seviyesinin yüksek olması da bu nedenledir. Yüksek zekaya aykırı işler var. Onlarda telafi edilecektir. Bunları yazmamak için ben de zekamı kontrol ediyorum.

  KUKLA FESTİVALİ

  Dün 16.  Uluslararası Eskişehir Çocuk, Gençlik ve Kukla Tiyatroları Festivali başladı. 28 Mayıs’a kadar devam edecek. Birkaç yıl önce dünya da Kukla Tiyatrosu konusunda üniversitesi olan Bulgaristan, gelerek Eskişehir’de atölye kurdu. Türkiye’de hiç olmayan bir olay ilk kez Eskişehir’de başlamış oldu. Festivalde geleneksel hale getirilmeye çalışıyoruz. Bu yıl belki tasarruf tedbirlerinden, belki de başka nedenlerle biraz sönük kaldı. Dünyada söz sahibi olan iki ülkede bir olan Bulgaristan ile ‘kukla Tiyatrosu’ konusunda daha sıkı işbirliği yapılabilir. Bu konuda bizde destek veririz. Eskişehir’de 250 bin Balkan Türk’ü yaşıyor.  4 bine yakında çiftte vatandaş var. Eskişehir’deki Balkanların güçlü yapısını Büyükşehir Belediyesinin değerlendiremediğini düşünüyorum.

   CHP’de Balkan Masası da var. CHP Balkanlar konusuna özel önem veriyor. Eskişehir’deki CHP’lilerin de özellikle de Büyükşehir’in bu konuyu iyi değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Tabii k, bu durum kendilerinin bileceği konudur. Bizim ki, sadece bir öneridir. Sadece Kukla Tiyatrosu gündeme gelince, Balkanlar hatırlanmasın. Eskişehir tarihi süreç içinde, Türkiye’de pek çok konuda ilklerin şehri olmuşsa, Bu konu da Balkanların büyük etkisi vardır. Bazı konularda tabii ki, ilk önce jeopolitiği bilmek gerekiyor. Yoksa boş işlerle uğraşmayı sürdürürsün.