Yerel seçim yaklaşıyor. Eskişehir’de de kıran kıran mücadele başladı. AK Parti’nin aday adayları, nabız yoklamaya başladılar. Tepebaşı ve Odunpazarı aday adaylıklarında yoğunluk var. AK Parti’nin bu iki ilçedeki aday adayları, kıran kırana mücadeleye başlamış olsalar bile dışarıdan bu gürültü duyulmuyor.

SAKALLI’YA ÇAĞRI MI?
Önceki gün yazmıştım. Kültür Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ile sohbet ederken, o dönemin AK Parti il başkanı tramvayların üzerindeki ‘Opera’ yazısından yola çıkarak, Eskişehir’de opera olduğunu zannediyordu. Halbuki Kültür Bakanlığının Türkiye’nin 6 ilinde olan Opera ve Bale Genel Müdürlüğü Eskişehir’de yok. Eskişehir’deki Opera binası Büyükşehir’in konser ve etkinlikleri düzenlediği binadır. Yine, Odunpazarı başkanlığında gözü olan bir AK Partili, son günlerde Odunpazarı’nın tarihi hiçbir özelliği olmayan yıkık binalarının önünde fotoğraf çektirerek, tarihin yok olduğunu söylüyor. Acaba, bu hemşerimiz Sivrihisar ilçesindeki tarihi binaları gördün mü? Bu kişiler şimdilik aday adayı sıfatını taşıyor. Yoksa Odunpazarı’nı tekrar kazanmak için Burhan Sakallı’ya çağrı mı yapılacak? Bu da başka bir tartışma meselesidir. Burada Fatih Dönmez’e büyük görev düşüyor. Aday belirleme sürecinde nasıl tutum alacak. Nabi Avcı ve diğer milletvekillerinin yolunu izlerse, çıkmaz sokaklarda gezilmiş olacak.

BAŞKA BOYUTA GEÇMİŞLER
6’lı masanın bir üyesi olarak yola çıkan parti, Eskişehir’de de bir milletvekili çıkardı. Zaten bir milletvekili vardı. Birkaç gün önce iki ilçe başkanı görevden alındı. 700 kişinin partiden istifa ettiği söyleniyor. Son anketlere göre partinin Türkiye genelinde oyu yüzde 5’lere düşmüş. Bu partinin geriye kalan mensupları iddialı olduklarını söylüyor. Kimi, Eskişehir’deki Büyükşehir Belediye Başkanını hedef almış bulunuyorlar. Yine, istifa etmeyip kalanlar, kazanmaya değil, ittifak ortaklarının 30 bin oy alarak kaybettirmeyi hedefliyorlar. Bunlar uzayda mı yaşıyor? Bir yerlerde akıl tutulması var. Millet ittifakını da dağıttılar. CHP içindeki bölünme durumları umutlarını arttırıyor.

CHP NE YAPACAK?
2019 yerel seçiminde CHP büyükşehirler dahil 19 ilde belediye başkanlığı kazandı. AK Parti’nin zirvede olduğu ve 2002 yılından bu yana iktidarda olan AK Parti Eskişehir’de bir türlü Büyükşehir Belediyesini alamadı. CHP, 1980 yılından sonraki dönemde SHP ve CHP olarak yerel yönetim seçimlerinde, genel seçim sonuçlarına göre daha başarılı çıktı. CHP, 1994 yılında yapılan yerel yönetim seçiminde o zamanki 67 il belediyesinin 32’sini kazanarak kapalı olduğu durumda da SHP, 1989 seçiminde 39 il, 642 belediye başkanlığı kazanarak birinci parti olmuştu. Yani, CHP’nin arkasında yakın dönemde böyle bir tarihte var.
CHP, kapalı olduğu dönemde de SHP seçim başarıları sağlarken ittifak yapmamış, seçmen desteğini almıştır. CHP Ankara ve İstanbul’da cumhuriyet tarihinde en çok uzun süre seçimi alarak, belediyeleri yönetmiştir. Yılmaz Hoca’lı durum ise tam beş dönemdir, yani 25 yıldır kesintisiz CHP ve DSP’li Eskişehir’in yönetimidir.

GENEL SEÇİMDE BAŞKA DURUM
Eskişehir’de seçmen genel seçimlerde sağ partileri tercih ederken, belediyelerde Yılmaz Hoca’nın başında olduğu CHP’li başkanları tercih etti. Son genel seçimde ise CHP Eskişehir’de birinci parti oldu. Bu belediyelerin özellikle de Yılmaz Hoca ve Ahmet Ataç’ın gayretleri ile oldu.
Seçmen, yerel ve genel seçimde farklı beklenti içine girmektedir. Sosyoloji bir durum vardır. Eskişehir seçmeni yaşantısının değişmemesi için CHP’li belediyeleri tercih ediyor. Eskişehir’de seçmen bir anlamda yerele yakın, merkeze uzaktır. Yerelde, belediye başkanının performansı, seçim sonucunu etkiliyor. Seçmen başarılı gördüğü belediye başkanını değiştirerek risk almaktan kaçınıyor. İYİ Partili belediyeler görülmedi. Ve de Eskişehir için çıkardıkları adaylar, başkan olarak denenmedi. AK Partili Sakallı’nın reytinginin yüksek olması denemesi nedeniyledir. Yüzügüllü’de öyledir. Sivrihisarlılar kendisini sevdi. Bir dönem daha seçeceklerdir. Her yerel seçim öncesinde Yılmaz Hoca’ya saldırılar artar. Bu durum normaldir. Bugünlerde yine başladı. Bu durumu Yılmaz Hoca, kendi lehine avantaja çeviriyor. Burası da bir gerçektir.