Cumhuriyet’i kuranlar et balıklar, çay ve fındık, ayçiçeği ile Sümerbank ve Etibankları da kurdu. Yıllar sonra, liberal politikalar ile KİT adı verilen devletin bu kuruluşlarına karşı çıkanlar, ‘devlet ayakkabı mı üretir’, ‘et ve süt mü üretir’ söylemleri ile fabrikaları sattılar. Eskişehir’de devletin Et ve Balık Kurumu mezbahası da, geçtiğimiz günlerde büyük solcu olarak Eskişehir’de ağırlanan dönemin başbakan yardımcısı Murat Karayalçın döneminde satıldı.

Karayalçın’ın başbakan yardımcılığı uzun yıllar öncesinde kaldı. Ama Eskişehir mezbaha kalmadı. Et ve Balık’tan sonra, Porsuk projesi kapsamında belediye mezbahası ve Avrupa uyum yasaları çerçevesinde ilçe belediyelerimizin de kapanınca sıkıntı ortaya çıktı. Bugünlere geldik. Büyükşehir Belediyesi seçim vaatleri olarak lokanta, kafeteryadan sonra Halk Et’i de devreye soktu. Ortak akıl ile yönetilen Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, seçim vaadi olarak hızlı şekilde Halket’i devreye sokarken, mezbaha konusunda bir çalışma yok. Açacağız vaadi var ama henüz gerçekleşmiş bir şey yok. Eskişehir il sınırları içinde şu anda bir tane özel mezbaha var.

KASAPLAR NE DİYOR?

Eskişehir’de besihaneleri bulunan ya da kasaplık yaparak geçimini sürdüren hemşerilerimiz, Halk Et çalışmalarını yakından takip ediyor. Fiyatları, yakından takip ediyor. Bir-iki kalem dışında, et fiyatları kasaptan yüksek fiyata satılıyor. Ancak, mezbaha olmaması, Eskişehir’de etin halka ucuz ulaşmasını engelliyor. Kasaplar diyor ki, belediyenin mezbaha açması halinde, Türkiye’de kasaplık hayvanlar üreticilerin, hayvanlarını belediyeye satmak için Eskişehir’e kendilerinin getireceklerini söylüyor. Yani, et fiyatlarını düşürecek olan yine Büyükşehir Belediyesinin kendisi olduğunun altını çiziyorlar. Yani, Halket projesi ayakları yere basmayan bir proje olarak karşımıza çıkıyor. Halket fiyatlarından olay zaten görülüyor. İsteyen kasap fiyatları ile Halket fiyatlarını karşılayabilir.

DOĞRUDAN SATIŞ YOK

Başkanın iddia ettiği gibi “Yerel üretici, uygun fiyat, doğrudan satış” diye bir olay yok. Kilit nokta, mezbaha olduğu görülüyor. Günlük 50 hayvanın kesildiği bir mezbaha ve hayvan alımı için iyi organizasyon gerekiyor. İki konu çözülürse, iyi işletmecilik ile Kentteki dar gelirli vatandaşların sofrasına uygun fiyatlı ve kaliteli ete erişimini kolaylaşır. Toplumda yetersiz beslenme arttığı için geniş kesimlerde demir, çinko ve B vitamini eksiklikleri de sona erecektir.