Önceki gün sokakta karşılaştığımız bir okurumuz ile hoşbeş yaptık. Sonra okurum dedi ki,” Türkiye’de konutlar, arsalar iyi para ediyor. Yeme içme, mal mülk para ediyor. İlişkiler, adamını bulma, yolunu yapmanın karşılığı var. Fırsatçılık aranan akçedir” dedi. Okurumuz hakkı bizde onun söylediklerinin üstüne koyarsak, Bir tek namuslu insan emeği para etmiyor. Ayrıca, zannetmeyin ki para etmeyen sadece en alttakilerin emeğidir. Nitelikli insanın durumu da pek farklı değil. Eğer işini namusu ile yaparsa, avukatın, doktorun, mühendisin emeği de para etmiyor.
İnternet sitemizin en canavar muhabiri Tuğba, önceki gün Eskişehir halkına ekmek fiyatlarını sordu. Zaten ekmek Eskişehir’de uzunca süredir 7 ile 8 lira değil. Ben ekmeği 15 TL’ye alıyorum. Eskiden sadece ekmeğin şeklini tartışırdık. Tava mı, normal somun mu? Derdimiz buydu. Şimdi ekmek çeşidi çoğaldı. Tam buğday ve siyez buğday unundan yapılan ekmek ile çavdar ekmeği tavsiye ediliyor.
Bu ekmek cinslerinin de fiyatları, bugün ortalama 15 liraya alıcı buluyor. Bir ekmek bir gazete söylemi biteli yıllar oldu. Bir ekmek ile bir gazete yaklaşık 1 liraya gelirdi. İlkokul da okurken bir gazoz ile simide 25 kuruş verirdik. Yiğidin kuru soğana muhtaç olduğu türkülerde veya atasözlerinde değil gerçek yaşamda da karşımıza çıkıyor.

MİLYONERİMİZ DÜŞTÜ
Uluslararası bir kuruluşun, 2023 Küresel Servet Raporu açıklandı. 2022'de dünyadaki milyoner sayısının azaldığı görüldü. Türkiye'de ise 61 bin kişinin dolar milyoneri olduğu ortaya çıktı.Yüksek enflasyon ve ABD dolarının değer kazanması ve varlıkların değer kaybetmesiyle birlikte küresel hane halkı serveti 2008’deki mali krizden bu yana ilk kez geçen yıl düştü.
Raporda Türkiye’de rakamlarda revizyon yapıldığı belirtilerek toplam servetin 1,183 trilyon dolardan 1,041 trilyon dolara düştüğü açıklandı.Ülkede toplam servet 141 milyar dolar düşerken servet miktarındaki yıllık düşüş yüzde 12 olarak gerçekleşti. Türkiye oransal olarak en sert servet düşüşünün gerçekleştiği dördüncü ülke oldu. Türkiye’de dolar milyoneri sayısı 2022’de 61 bin oldu. Kişi başı servet ise 17 bin 578 dolar olarak gerçekleşti.

ODA KİRALAMA DÖNEMİ
İstanbul’da yeni başlayan bir akım da oda kiralama dönemi başladı. Türkiye için yeni bir uygulama ile karşılaşmış olduk. Kiralama sitelerinde artık kiralık oda ilanları göze çarpıyor. İlk bakışta sevimli bir çözümmüş gibi konuşulan bu işin arkasında aslında çift taraflı bir dram var. Ev sahibi olmayı başarmış yaşlı insanların emekli maaşları artık yaşadıkları mahallelerde bir kahve içmeye bile yetmiyor. 7 bin 500 lira emekli maaşı ile milyonlarca emekli geçinmeye çalışıyor. Ülkemizde milyonlarca emekli geçinebilmek için ek gelire ihtiyaç duyuyor. O yaşta iş bulmaları imkansız olduğu için, evlerinin bir kısmını kiraya vermek.

KİRACININ DURUMU
Kiracılar ise kazandıkları maaş bir ev kiralamaya yetmeyecek hale geldi. Geçen akşam yürüyüşe çıktığımda önümde Eskişehirli iki kadın konuşuyordu. Kadınlardan biri kiralık ev arıyormuş. Atatürk Bulvarının arka sokaklarını göstererek,” Şuradaki ev 21 bin liraya kiralık, bir sokak gerideki ev ise 16 bin lira” diyordu. İstanbul’da eskiden sadece büyük müstakil evlerde görülen oda kiralama işi şimdi şehrin her yerine yayılıyor. Bir zamanlar liberallerin “aynı dairede üç aile yaşıyormuş” diyerek alay ettiği Sovyetler Birliği koşulları 40 yıl sonra İstanbul’da hortluyor.
Eskişehir’de 30 yıl önce bir artı bir evler yapılmazdı. Önerinler de müteahhitler ve arsa sahiplerinin hışmına uğrardı. Şimdi, şehrin büyükçe bölümünde bir artı bir evler, iki sıfır nitelendirmesi yapılan evler ile doldu. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da milyoner sayısı azalıyor. Dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesiminin toplam içerisindeki payı yüzde 44,5’e geriledi. Önceki yıl bu oran yüzde 46 seviyesindeydi. Zenginlerde bile gerileme var. Zengin gerilerken, dar gelirli daha kötüsüne doğru gidiyor.Ayrıca küresel servetin 2027’ye kadar 629 trilyon dolara ulaşması milyoner sayısının ise 60 milyondan 86 milyona yükselmesi bekleniyor. Dünyayı sömüren takım, daha da zenginlerken zengin zannettiklerimizde düşüş başladı. Dar gelirliyi ise Allah korusun demekten başka çare aklımıza gelmiyor. Kuru soğana muhtaç olacak insan sayısı artıyor maalesef..