Osmanlı döneminden kalan ve tek kutladığımız milli gün Çanakkale zaferleridir. Çanakkale 110 yıl önce destan yazmasaydık. Dünyanın haritası bugünden farklı olacaktı. Kurtuluş Savaşını yapacak gücü de buradan çıkardık. Atatürk’ü dünya tanıdı. Avrupa Rusya’yı işgal edecekti. Sayemizde bu ortadan kalktı. Her çelişki içinde çözümü de barındırır. Türk ordusu tam 40 yıl mücadele ettiği terör örgütünün ortan kalkmasını sağladı. Terör örgütü bugün kendisini tasfiye etti.  Bu konuda 50 bin şehit verdik. Eskişehir’in de bu mücadele Bine yakın şehidi var. Şehitlerimiz ve mücadele olmasaydı, zaferde, özgür yaşam da yoktu.

GİRMEDİK AMA

Bugün bakıyorum sosyal medyada Hitler’in ve Alman ordularının 2. Dünya savaşının çıkmasına neden olanların, 80 yıl önce yenilmesinin zaferi kutlanıyor. O dönemde Sovyet Orduları, Berlin’e girince savaş bitti. Türkiye’de yaşayan Türkler, ikinci dünya savaşını görmedi. İnönü’nün şu meşhur söz var.” Sizi belki aç bıraktım ama annesiz ve babasız yani öksüz bırakmadım”. İnönü en çok muhalifleri tarafından ikinci dünya savaşı yıllarında, stok ettiği buğdayları çürütmekle eleştirilmişti. O savaş yıllarında, ekmek gibi temel gıda maddeleri karneye bağlanmıştı.

BAYRAĞI DEĞİŞTİREN TÜRK

Türkiye’deki Türkler İkinci Dünya Savaşını görmedi ama bugünkü Rusya topraklarında yaşayanlar ve Balkanlarda yaşayan Türkler Alman ordularının işgalini de Berlin’e yürüyen Sovyet Ordularını da gördü. İkinci Dünya savaşında Bulgaristan da 15 yaşında olan babam, Sovyet Ordularının başındaki komutanların Türk olmalarını görünce şaşırdıklarını söyledi. O komutanlar ve Türk kökenli askerleri Berlin’e ilerlerken Balkan coğrafyasında, Türkler ile karşılaştıklarında uzun sohbetler etmişler. Bu durum Türklere de güven vermiş.

Dünyada hafızlardan silinmeyen 100 fotoğraftan biri olan Berlin’de Hitlerin bayrağını indiren Sovyet askeri de Türk kökenliydi. Rusya, aynı bizim Çanakkale Zaferine tartışmasız sahip çıktığımız gibi, İkinci Dünya Savaşını sona erdiren zaferin 80. Yılını da büyük coşku ile kutladı. İkinci Dünya Savaşında içinde binlerce Türk kökenli insanında bulunduğu savaşın Rusya’ya bedeli 28 milyon kayıp oldu. İnönü sayesinde Türkiye’deki Türkler ikinci dünya savaşında hayatlarını kaybetmedi. Ama zafer kazanan ordunun başında ve içinde Türkler vardı. Yani, Türk’ün olmadığı mücadele ve zafer yok.

DİYAP AĞANIN KAHRAMANLIĞI

Aynı coğrafyada yaşayan halklar, bazen birbirine yakın kaderleri paylaşırlar. Hitler’in ordusu başkente 30 km. yaklaştığında, Moskova taşınma kararı almıştı. Yunan orduları da Emirdağ’a ulaştığında, Ankara’daki meclis Kayseri’ye taşınmayı tartışıyordu. Dersim Mebusu Diyap Ağa, elini kürsüye vurarak,” Biz buraya dövüşmeye geldik” diye konuşması üzerine, çok sayıdaki milletvekili taşınma tartışmalarını kapattı. Fotoğraflarda Atatürk’ün karşısında duran başı sarıklı, uzun sakallı yurttaşımız Diyap Ağa’dır. Çok kişi bu fotoğrafı başka şekillerde kullanmak istedi. Kahramanların hakkında yorum yaparken onların öykülerini bilmek ve tanımak gerekir.

NAZİLER KAZANSAYDI

Eğer, her milletten Rus askerleri Berlin’e girmeseydi, bir süre sonra Hitlar, ilk önce boğazları işgal etmek isteyecekti. O gücü ele geçiren Hitler’i durdurmak içinde oldukça mücadele gerekirdi. Yine Türklerin içinde bulunduğu Rus askerleri bu işi yaptı. Hitler’i tarihe gömdü. Tüm dünyada ve de komşu ülke Türkiye’de rahatladı. Bugün en başta Paris olmak üzere dünyanın birçok şehrinde Rus komutanlarının adlarını taşıyan caddelerin olması tesadüf değildir. Ortada Sovyet askeri kalmamasına karşın, Moskova’daki 80. Yıl törenlerine katımın geniş olması, bu nedenledir.  Çanakkale’ye de dünyanın öbür tarafından çok sayıda insan, Türk’ün haklılığını görmek için geliyor. Rusya Büyükelçiliğinin Türkiye’de düzenlediği törenlere, ünlü tarihçimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın katılması tesadüf değildir. Ortaylı’nın karşısındaki Rusya’nın Türkiye büyükelçisidir.