Eskişehir dediğimizde her alanda Türkiye ortalaması ve üzerindeki istatistikleri ile yer alır. Bu defa Eskişehir’in hızı 75 ili geride bıraktı. Neye göre kime göre 75 ili geride bırakmıştır Eskişehir? Son dönemin en çok tartışılan konularından birisi Türkiye’de sürekli azalan nüfus artış hızından ve gerekçelerinden bahsetmek istiyorum. 2025 yılını aile yılını ilan eden Türkiye’de evlenme istatistikleri 530 binler civarına gerilerken boşanma sayıları da 190 binler civarına yükselmiş. Konuyla ilgili verileri kafamızdan atmıyoruz elbette. Afaki değerlendirmeler üzerinden bir şeyler yazmıyorum. Türkiye’de inandırıcı bulunmayan enflasyon rakamları dışında devletin hafızası TÜİK’in son açıkladığı rakamlar üzerinden yazmaya gayret ediyorum. Sabah haberlerinde tartışılan evlenme ve boşanma istatistikleri ile ilgili konuyu özele indirmek gerektiğini düşündüm.

Acaba TÜİK’in açıkladığı istatistiklerde Eskişehir bu işin neresindeydi? Gazeteye gelir gelmez hemen o konuyu yakından takip etmeye başladım. Ajanslardan düşen bilgeleri derlediğimizde Eskişehir’de gerçekten çarpıcı rakamlar ile karşılaştığımı söyleyebilirim. 2Eylül’de sadeleştirilen rakamlar üzerinden yapılan değerlendirmede Eskişehir’in boşanma hızında 81 ilin 75’ni geride bıraktığını anlıyoruz.

2Eylül’de yer alan haberde; “ Veriler açıklandı: Eskişehir boşanma hızında 6'ncı oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan “Evlenme ve Boşanma İstatistikleri, 2025” verilerine göre, Eskişehir’de 2025 yılında 5 bin 768 çift evlenirken, 2 bin 672 çift boşandı. Verilere göre Eskişehir, yüzde 2,89’luk oranla boşanma hızının en yüksek olduğu 10 il arasında 6’ncı sırada yer aldı. Kentte 16 yıl ve üzeri evli olan 836 çiftin boşandığı belirtilirken, evliliğinin ilk yılını doldurmadan ayrılan çift sayısının 74 olduğu açıklandı. En düşük boşanma sayısının ise 5 yıllık evli çiftlerde görüldüğü ve bu grupta 105 boşanma gerçekleştiği bildirildi” bilgilerine yer veriliyor.

Rakamlara dikkat ettiğimizde Eskişehir’de evlenen çiftlerin sayısının nerede ise yarısından fazla rakama ulaşan bir boşanma hızına ulaşmışız. Bu gerçekten ürkütücü bir rakam. Hele evlendikten tam 16 yıl sonrasında boşanan çiftlerin sayısı da hayli dikkat çekici… 2025 yılında evliliğinin ilk yılında 74 çiftin aynı hızla boşanması da bir başka hazin yaramız… İstatistikler sadece rakamlardan ibaret midir? İstatistik sayıların diliyle karşı karşıya olduğumuz sorunlarında tespitini yapmak mümkündür. Boşanma istatistikleri bizim bugünümüzü değil yarınlarımızı da derinden etkileyen ciddi rakamlar içermektedir. Türkiye’nin demografik yapısını da yakından ilgilendiren önemli ipuçları vermektedir. Kimse “bana ne bu rakamlardan” diyemez, dememelidir. Çünkü bizi toplum olarak ayakta tutan en önemli şey aile yapımızdır. Başkalarının düşündüğü gibi bu konularda rahat davranamayız. Bugün boşanma rakamlarının bu kadar yüksek seyretmesinin ana sebeplerinden birisi yaşadığımız ekonomik zorluklardır. Bir diğeri ahlaki değerlerimizin korunması konusundaki hassasiyetlerimizin çiğnenmesidir. Bu arada boşanma sadece iki kişiyi ilgilendiren bir mesele olmaktan öte geleceğimiz olan çocuklarımızın yalnızlaşması ve kontrol dışına itilmesidir. Bizim gibi kökleri aile bağıyla bağlanmış bir toplumun geleceğinin de tehlikeli bir işaretidir.

Bu konular hem ülkenin hem de Eskişehir’in geleceğini derinden etkileyen ve uzmanları tarafından da iyi analiz edilmesi gereken konulardır. Eskişehir’in hızının 75 ili geride bırakması bu açıdan bakıldığında övünülecek bir şey olmadığı gibi üzerinde kafa yorulması ve çözüm aranması gereken derin mevzulardan birisidir. Keşke 75 ilgi geride bırakmasaydık. Keşke insanımız kurduğu yuvada daha mutlu olabilseydi!.