Yerel seçimlerden sonra ilk ESKİ meclis toplantısı yapıldı. Yazımıza ESKİ ve Büyükşehir Belediye Meclislerinin ayrı ayrı meclisler olduğunu anlatarak başlamalıyız. Şehrimizde Belediye meclisleri ile ESKİ meclisini takip eden kişi sayısının çok fazla olmadığını düşünüyorum. Büyükşehir ile ESKİ meclisini aynı meclis üyeleri oluşturuyor. Belediyelerimizin tüm meclisleri ile ESKİ meclisinde, hepimizi ilgilendiren önemli konular gündeme geliyor.
PARANIN DIŞINDA
Özellikle Büyükşehir ve ESKİ Meclisinde bu ay para çok konuşuldu. Bazı meclis üyeleri ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen’e , ESKİ’nin ne kadar borcu olduğunu sordular. Özen de özet olarak şunları söyledi: ”Yani 2024 yılında, ödeyeceği borç 88 milyon 994 bin 360 liradır. 2030 yılına kadar ödeyeceğimiz borç ise 266 milyon TL’dir. Bu da uzun vadeli taksitlerle ödeyeceğimiz rakamdır. Çok gündem oluyor, Büyükşehir Belediyesi’ne para aktarılıyor deniyor. Bizim kanunumuz çok açıktır. Büyükşehir Belediyesi’ne ne şartlarda para vereceğimiz, ne şartlarda alacağımız bellidir. açıktır ve Sayıştay denetimine tabidir. Yaklaşık bir buçuk yıldır Büyükşehir Belediyesi’ne bir lira bile aktarılmamıştır”.
SU NASIL GELECEK?
Bu yıl dönemsel olarak Eskişehir’e yağmurun çok yağması bekleniyordu. Bu durum gerçekleşti. 10 yılda bir oluyor. Ama dünyada kabul edelim etmeyelim bir kuraklık meselesi var. Bunu aşmak gerekiyor. Eskişehir’in su kaynağı sadece Porsuk baraj göledidir. Yakın tarihte Porsuk baraj havzasında da büyük kuraklık görüldü. Polatlı bile bu kuraklıktan etkilendi. Eskişehir’e gelebilecek tek su kaynağı, Çifteler ilçesindedir. Geçtiğimiz dönem bu konuda Büyükşehir Belediyesi DSİ ve başkanlıklar ile protokol imzaladı. Ama bir arpa boyu yol gidilmedi. Eskişehir’e Çifteler ’den bu su gelmeden, yapılacak her türlü su tartışması havada kalır ve işin sulandırılmasına hizmet eder.
Başkan Ünlüce de, ESKİ meclisinde “ Ama bizim talihsizliğimiz, Eskişehir’in talihsizliği biz sadece Porsuk Barajı’ndan gelen suya mahkumuz. Ne yazık ki başka kaynağımız yok. Diğer illerde baraj suyu kullansa bile kaynak suyu da var. Bizim böyle bir talihsizliğimiz varken, böyle bir suyu arıtarak getiriyoruz ve her haneye ulaştırıyoruz. Ulaştırırken de pek çok tahlilden geçiyor. İleri derece donanımlı laboratuvarlarda testlerden geçiyor. Bugüne kadar çok şükür bu suyla ilgili bir sıkıntı yaşamadık”dedi.
GAZA BASILMALIDIR
Eskişehir’de en başta ESKİ meclis üyeleri ile milletvekillerimize düşen görev Çifteler’den su getirilmesi için DSİ Genel Müdürlüğü ile ilgili protokolün hızlanmasıdır. 2.5 yıldır bu ş sürüncemede görülüyor. Hadi, eskiden AK Parti daha çok belediye başkanlığı kazanıyordu. Eskişehir oy vermiyordu. Bu seçimde Afyon, Kütahya gibi kaleler bile gitti. Demokrasi böyle tecelli etti. Çifteler’den gelecek su işi hızlandırılmalıdır. Eskişehir’in en güncel ve önemli meselesi budur. Bu konuda herkes görevini yapmalıdır.
***
Stalin Ahmet
Eskişehir’in Kurtuluş savaşından bu yana ciddi bir sosyalist tarihi var. Tarih Vakfı da, Tepebaşı Belediyesi ile çıkardığı Eskişehir’in tarihine yönelik kitaplarında bu konudan bahseder. Aslında Eskişehir’deki bu tarih Osmanlılar dönemine kadar uzanır. Oradan Cumhuriyetin kuruluşuna gelir. Bu tarihin öğelerinden biri de geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Sivrihisarlı Ahmet Karatepe’ydi. Çok gazeteci onla ilgili haberleri zaman içinde yaptı. Eskişehir’deki her toplumsal olayda yerini alırdı. 12 Eylül rejimi mesleği olan öğretmenliği yapmasına izin vermeyince o duvar ustası oldu. Türkiye’nin pek çok yerindeki inşaatlarda ustalık yaptı. 12 Eylülden sonra İşçi ve Sosyalist Parti’nin il başkanlığı yaptı. Son olarak Vatan Partisi Eskişehir kurucularındandı. Katı disiplinli olduğu için kendisine ‘Stalin’ lakabını takmıştım. Bazıları bu lakabı çok benimsemişti. Kazım Kurt ile ikisi 12 Eylül askeri darbesinden sonra bir süre gözetim altında da tutulmuşlardı. Aşırı sigara içimi, onun aramızdan 75 yaşında ayrılmasına neden oldu. Ruhu şad olsun.