Eskişehir’in su kaynakları bakımından çok zengin bir kent değil. Böyle olunca iyi ki “Porsuk Barajı bundan 50 yıl önce yapılmış” demekten kendimizi alamıyoruz. Eskişehir’in şebeke ve kullanma suyu ihtiyacı halen Porsuk Barajı’ndan karşılanıyor. Porsuk Barajı’ndan sağlanan suyun maliyeti de doğal olarak bir hayli yüksek. Bu sebeple de ESKİ’nin fiyat politikası üzerinden de eleştirilere maruz kaldığını biliyoruz. Son dönemde sadece yerel yöneticilerin değil merkezi hükümet yetkililerinin de Eskişehir’in su konusundaki sorunların çözülmesi gerektiğinin farkındalar. Bu sebeple Eskişehir için yakın gelecekte en önemli çözüm noktası olan Sakarya başından su getirilmesi ile ilgili bazı adımlar atıldı. Bazı adımlar atıldı ama henüz bu konuda somut bir gelişme yok. Sakaryabaşı konusu geçtiğimiz gün ESKİ’nin geçekleşen genel kurulunda enine boyuna tartışılmış. ESKİ Genel Kurul oturumunda konuşan Eskişehir Büyükşehir belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, “Özellikle Çifteler'deki Sakaryabaşı suyunun Eskişehir'e getirilmesi konusunda bir yatırım planlandı. Biliyorsunuz, geçen dönem meclisimizde bu konu gündeme geldi. Herkes bu konuyu siyaset üstü bir mesele olarak gördü. Çünkü bu bir su meselesi. Devlet Su İşleri ile protokol imzalandı. Ama ben de size sormak istiyorum. Bu süreç neden bu kadar yavaş ilerliyor? Bir planlama ihalesi bu kadar mı uzun sürer? Üç yıldır, dört yıldır bir planlama yapılmadı. Açık konuşayım, bu iş çok yavaş ilerliyor. Bunu hızlandırmak hepimizin görevi. Bu şehirde bu konuda sorumluluk alması gereken herkesin görevi" demiş. Başkan Ünlüce haksız değil. Ayrıca Başkan Ünlüce, "Bunu sadece biz söylemiyoruz. Devlet Su İşleri’nin, ESKİ'nin, Bakanlığın teknik insanları da bunu söylüyor. Onlar bu yol haritasını çizdiler. Biz kafamıza göre şuradan su getirelim demiyoruz. Böyle bir teknik çalışma yok zaten. Bu yüzden, teknik insanların uzun süren çalışmaları sonucu ortaya çıkan bu çözüm maalesef yavaş ilerliyor. Dilerim işin içinde siyaset yoktur” ifadelerini de kullanmış.
ESKİ Genel Kurulu'nda konuşan Çifteler Belediye Başkanı Zehra Konakcı, “Sakaryabaşı meselesi kentin en önemli sorunlarından biri olarak görülüyor. Az önce siz de bahsettiniz. Çifteler’in en önemli doğal güzelliği olan ve yalnızca Eskişehir’in değil, bölgenin de en önemli su kaynaklarından biri sayılan Sakaryabaşı’nın gittikçe kötüleşen durumu biz Çiftelerlileri oldukça endişelendiriyor. Çifteler halkı, hem doğal bir güzelliği hem de önemli bir su kaynağını kaybetmenin korkusunu derinden yaşamaktadır. Sakaryabaşı'nın bu hali yalnızca biz Çiftelerlileri değil, hepimizi endişelendirmelidir. Elimizden gelen tüm gayretle Sakaryabaşı’nın kaderini değiştirmek ve bu amaçla farkındalık oluşturmak için mücadele ediyoruz” diye açıklamalarda bulunmuş.
Şöyle başka bir hatırlatmada bulunalım. On yıllardır gürül gürül akan Sakaryabaşı’na geçtiğimiz yıl adeta nazar deydi. Sular birden bire dindi… Sebep olarak da bölgenin dışındaki alanlarda tarım alanları için açılan su kuyularının ve vahşi sulama yöntemlerinin Sakaryabaşı’na gelen suyun azalmasına yol açtığı açıklamaları yapıldı. Son dönemde Sakaryabaşı eski görüntüsüne kavuşmasına rağmen yaşanan endişelere katılmamak mümkün değil. Geçtiğimiz günlerde bir vesile ile ESKİ’nin Yunus Emre Halk Çarşısı’nın üzerinde bulunan ofislerine yolum düştü. Orda bekleme salonunda otururken gözüm uyarı ekranına takıldı. Orada Eskişehir’de su sıkıntısının getirebileceği tehlikelere işaret eden ve suyu nasıl kullanmamız konusunda uyarılarda bulunan dijital afişte yazılanları dikkatlice okudum. Afişte suyun nasıl tasarruflu kullanılabileceğini veya kullanılması gerektiğini anlamaya çalıştım. Ve gerçekten küçük küçük bireysel olarak kullandığımız su kaynaklarımızı nasıl israf ettiğimizi bir kez daha idrak ettim. O sebeple diyorum ki artık her damla suyun kıymetini bilmeliyiz. Ve yine diyorum ki başka Porsuk Barajı, başka Sakaryabaşı yok… Hatırlatmakta yarar olduğunu belirteyim..