Eskişehir’in üç temel sorunundan birisi çevre yolu, diğer ikisi de Seyitgazi üzerinden Afyon karayolu bağlantısı ve ölüm yolu olarak nitelenen Alpu Yolu düzenlemesi. Her defasında bir kepçe, bir kamyon ve birkaç çalışanla başlanan ve ama yıllardır bir türlü bitirilemeyen Alpu Yolu… Yine bir kere bile kazma vurulmayan Seyitgazi üzerinden Afyon bağlantısı. Yetmez artık şehir içinde bulvara dönüşen sözüm ona çevre yolu… Çevre yoluyla ilgili yakın gelecekte hiçbir umut yok. Verilen sözler havaya giderken yazılan yazılarında suya yazıldığını görüyoruz. Belediyeleri ayrıca eleştirebiliriz. Eskişehir’deki şehir içi ulaşım yolları ve trafiğin katlanılamaz hali için ama şehrin nefes boruları olan bu bağlantı yollara yine bütçe görüşmelerinde CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer tarafından bütçe komisyonunda dile getirilmiş olmasına rağmen bir gelişme olacağını düşünmüyorum.

Eskişehir’e elbette büyük hizmetler yapılmıştır. Yatırımlar gerçekleşmiştir ama asıl yapılması gereken bu üç temel yatırımın eksikliği şehrin önünü tıkayan önemli sorunların en önde gelenlerinden. Çevreyolu deyince rahmetli Hazine ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ı anmamak olmaz. Eğer Kemal Bey rahmetli olmasaydı, etkisi ve yetkisi devam etseydi Eskişehir özellikle çevre yolu diye bir sorunu olmazdı. Yine de kısa dönem Eskişehir Milletvekili ve Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev yapmış olmasına rağmen “hazinenin tozundan” Eskişehir için bir şeyler yapmıştı. Hatta Eskişehir’deki eksikler ile ilgili olarak da diğer bakanlıkların yatırımları konusunda, “Nasılsa hazinenin anahtarları benim cebimde!” diyerek üstü kapalı göndermelerini de dün gibi hatırlıyoruz. Bence artık Eskişehir’in temel sorunlarının çözümü için birilerinin suya yazı yazmasına gerek yok. Zira insanların neyin nasıl yapıldığını, ne yapılması gerektiğini fazlasıyla biliyor.

Yaptık yapacağız, yapılacak… “Ne zaman?” cevap herhalde, “Balık kavağa çıktığı zaman” değildir. Biliyoruz ki bugün için kamu kaynakları bakımından büyük sıkıntılar yaşanıyor. Ekonomik sorunlarımız var. Ama bugüne kadar başka illere yapılan, aktarılan kaynaklar Eskişehir için yeterince aktarılmış mıdır? Yukarıda da ifade etmeye çalıştım. Eskişehir’e yapılan yatırımlar gerçekten önemlidir. Büyük maliyetlerde karşılanmıştır. Diğer illere yapılan yatırımların, sağlanan kamu kaynaklarının büyüklüğü ile mukayese Eskişehir’e sağlanan kamu kaynaklarını da kıyaslamakta fayda var.

Her defasında aynı tekerlemeler ile avutulmaktan Eskişehirlilerin çok mutlu olduğunu ve bunu anlayışla karşılayacaklarını sanmıyorum. Eskişehir için olmazsa olmazlardan biri örneğin demiryolu-liman bağlantısının sağlanması konusunda ne yapıldı dersiniz?

Eğer Eskişehir’in sanayisi, ticareti, ihracatı gelişsin isteniyorsa birinci öncelik kesinlikle kara-hava ve demiryolu ulaşımında kat edilecek mesafe önemlidir. Ulaşım maliyetlerinin ulusal ve uluslar arası rekabet için uygun olabilmesi için kolay ulaşım, düşük maliyet ekonominin olmazsa olmazlarındandır. Bugün için Eskişehir’de yeni yatırımlar ve yeni işgücü imkanları oluşsun isteniyorsa öncelikle Eskişehir’e yeni nefes boruları gerekiyor. Sanayici diyor ki; “Yetişmiş ara eleman ihtiyacımız var!” Eskişehir’de özellikle imar konusunda somut adımlar atılmadığı için ikamet sorunu ortaya çıkıyor. Bunun sorumlusu da belediyeler. Eskişehir’in trafiğini rahatlatmak için alternatif yollar yapılmalı mı? Yapılabilir. Peki, kim yapacak? Belediyeler!.. Bu söylediklerimizde asla önemsiz değil. Bir kavşak düzenlemesi, birkaç asfalt Eskişehir’in trafik sorununu çözer mi? Çözmez!

Yani özetle diyorum ki Eskişehir’de iktidar ile muhalefet arasındaki maçın sonucu 1-1 berabere… Başka söze gerek var mı?