Geçtiğimiz günlerde “2Eylül Mahallenizde, Muhtarlar Konuşuyor!” programımızın konuğu Çamlıca Mahallesi Muhtarı Savaş Hancı oldu. Sayın Hancı’ yı çok uzun yıllardır tanırım. Çalışkan, işini iyi yapan, tuttuğunu koparan insanlardan birisidir. Başkaları nasıl tanır bilmem ama tanıdığım kadarıyla samimi ve içten konuşur. Herhangi bir işi elinden gelenin en iyisini yapmak için mücadele eder. Çamlıca da muhtar olmasa bile sadece Çamlıcaspor kulübü Başkanı olarak bile çok önemli bir hizmet yapmıştır. Çamlıcaspor’u sıfırdan bugünlere getiren sporun her türlüsü ile tanıştıran birisidir.

Spor denildiğinde çocuklarımızı zararlı alışkanlıklardan koruyan en önemli araçlardan biridir. Zaten kendisine Çamlıcaspor denildiğinde gözlerinin içi parlar. Muhtar Hancı Çamlıca Mahallesi’nde 10 yaşından beri oturduğunu, zamanında burasının “Tilki Bayırı” olarak anıldığını bugün ise Çamlıca’ nın Eskişehir’in en popüler Mahallelerinden birisi olduğunu heyecanlı bir şekilde bize anlattı. Ancak Çamlıca’ nın en önemli sorunlarından birisinin ortaokul eksikliği olduğunu yaklaşık 70 bine dayanan nüfusuna karşılık bir tek ortaokul olduğunu da söyledi. Sayın Hancı bunları anlatırken ben şahsen şok geçirdim. Bir dönem benimde oturduğu Çamlıca gerçekten çok büyümüştü. Benim oturduğum dönemlerde Çamlıca Karanfiller ve Beyaz Evler bölgelerinden ibaretti. Şimdi ise Karagözleri de içine alan Güçlübey’e kadar uzanan bölge Çamlıca olarak anılıyor.

Nasıl olurda resmi kayıtlara göre nüfusu 2022 yılı verilerine göre 47 Bin 924 nüfusa sadece bir ortaokul düşer anlamak bir hayli zor. Bu konuyu da anlatıyor Savaş Hancı… Mahallede Cevat Ünügür İlköğretim Okulu sadece 1 yılda yapılacak diye yıkılır. Okulun yıkımının üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen hala ne temel atılmış, ne de bir çivi çakılmış değil. Peki, “Mahalledeki çocuklar ne yapıyor?” diye soracak olursanız onların büyük bölümü çevre ortaokullara ya da merkezdeki ortaokullara gidiyor. Nasıl mı? Onu da Savaş Hancı cevaplandırıyor, “Vatandaş adres değişikliği, geçici abonelikler ile mahalleden taşınmış gibi yaparak sorunu halletmeye çalışıyor!”

Yani vatandaşa tam anlamıyla bir eziyet. Sadece eziyet değil, vatandaşın yanlış yollara sapmasının önü açılıyor. Yetmez! Çünkü zaten dar ve sabit gelirli kesimlerin oturduğu Çamlıca da vatandaş çocuğuna servis ayarlamak, cebine harçlık koymak gibi zorunlu giderler ile de karşı karşıya kalıyor. Peki, sorun nerede? Sorun sürdürülebilirlik, verilen sözlerin tutulması konusundaki istikrarsızlık, Milli Eğitim’de yaşanan değişiklikler belki Çamlıca’ ya yapılacak bir ortaokuldan daha önceliklidir(!)

Bu nasıl mantık? Nasıl bir anlayıştır ki Eskişehir’in büyüklükte ilk üç mahallesi arasına giren Çamlıca daki bu büyük sorun görmezlikten gelinir? Açıkça ifade etmek gerekirse bazı yatırımların tozu Çamlıca’ ya bir kaç ortaokul binası yapmaya yeterde artar bile. Yeter ki siyasetçiler istesin, yeter ki bürokratlar sıcak koltuklarından kalkıp rahatlarını bozup sahaya insinler.

Gel de rahmetli Kemal Unakıtan’ı hatırlama! Hazine ve Maliye Bakanı olduğu dönemde Eskişehir milletvekili seçildiği dönemde ne diyordu Rahmetli Unakıtan? “Yatırımların tozu Eskişehir’e çevre yolu yapmaya yeter!”

Şimdi buradan özellikle AK Partili milletvekillerine ve de İl Milli Eğitim Müdürü’ne sesleniyorum. “Lütfen yerinizden kalkın ve sahaya inerek Çamlıca ve benzeri sorunu olan mahallelerin ihtiyaçlarına kulak verin!”