Ocak ayı yaklaşıyor, oda seçimleri kapıda…
Eskişehir’de gündem yakında yeniden hareketlenir.
Herkes ESO’yu, ETO’yu, EOSB’yi konuşuyor, övenler var, eleştirenler var.
Ama bir isim var ki, çoğu zaman sessizliğe gömülüyor.
Ömer Zeydan.
Geri planda mı kalıyor?
Hemen belirtelim, geri planda kalmakla kastım “çalışıyor ama ulu orta değil” anlamında değil.
Tam aksine, eğer gizlilik ve fark edilmemek bir sanat olsaydı, kendisi Eskişehir’de birinci olurdu.
Ama işin tuhaf yanı, yaptığı işler değil, bir iş yapıyor mu o da bilinmez ama ben yok sayılmasına takıldım.
Eleştiri oklarının tam göbeğinde olması gerekirken, çoğu kişi onu görmezden geliyor.
Garip ama gerçek.
Borsanın başında oturmak, sadece koltuğu işgal etmek değildir.
Borsa, tarım, yatırım, kırsal kalkınma…
Bunlar özen, vizyon ve strateji ister.
Ne var ki, koltuğunun rahatlığında yıllarını tüketen bir başkanımız var ki Eskişehir’in borsasını ileriye taşımaktan çok, kendi rahatını korumakla meşgul.
Yatırım çekme konusunda, kırsaldaki borsaları geliştirme konusunda…
Kısacası ileriye dönük adımlar konusunda neredeyse bir sıfır noktasında.
Hele ki Eskişehir gibi Anadolu'nun kalbinde, tam bir tarım ambarı kentte borsanın koltuğu çok daha kıymetli.
Daha iyi yönetilmeli...
Tabii ki Zeydan'ın karşısına çıkmak isteyenler yok değil.
Ama kimse Ömer Zeydan’ın karşısına dikilip “Ben geliyorum” diyemiyor.
Çünkü koltuk öyle sağlam kapılmış ki sanki üzerine oturmuş bir beton blok gibi.
Kendi koltuğunu korumak için ticaret borsasına kasapları ve manavları üye yapmış.
Evet, doğru duydunuz; ticaret borsasının doğrudan kasap ve manavlarla ilgisi yok ama Zeydan oyları garanti etmek için bu esnafları odaya üye yapmış söylentileri kulağımıza sıkça geldi.
Bu kadar özensiz ve kısa vadeli düşüncelerle bile koltuğunu korumayı başaran bir başkan…
Aslında başarı hikayesi…
Sahi, Eskişehir’in tarım ve ticaret geleceği için yaptığı stratejik planlar nerede?
Yok, maalesef yok.
Ama hayaller var!
Milletvekilliği…
Belki de esas uğraş, borsadan ziyade siyasi koltuklarda ilerlemek.
Sonuçta, herkes kendi hesabını yapar.
Ama biz Eskişehir halkı olarak şunu sormak zorundayız.
Borsa, sadece koltuk tutma oyunu mu, yoksa şehrin tarımını, ticaretini ve kırsal kalkınmasını ileriye taşıyacak bir kurum mu?
Eğer bu sorunun cevabını soran yoksa seçim yaklaştığında şaşırmak biraz abartı olur.
Ömer Zeydan’ı eleştirmek zor bir iş değil aslında.
Zor olan kendisini eleştirecek cesur birinin çıkması.
Ama belki de en büyük eleştiri, sessizliğiyle konuşan koltuğun ta kendisidir.
Borsa burada, başkan burada ama şehrin geleceği hâlâ beklemede.
**********************************************************************
ESKİŞEHİR VALİLİĞİ’NE TEŞEKKÜRLER…
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü…
Çocuklarımızın haklarına dikkat çektiğimiz özel bir gün.
Çocuklardan bahsediyoruz ancak haklarının ne kadar korunabildiği her zaman tartışma konusu. Eskişehir Valiliği bu konuda önemli ve somut çalışmalar yürütüyor.
Vali Hüseyin Aksoy, göreve geldiği günden bu yana dilendirilen, sokaklarda çalışan ve dış çevrenin olumsuz etkilerine maruz kalan çocukların haklarının korunması için kapsamlı bir program başlattı. Son iki yılda yapılan çalışmalar, çocuklar için atılan adımların büyüklüğünü ortaya koyuyor.
1 Kasım 2023 – 19 Kasım 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen 4 bin 543 uygulamada, 94’ü kız, 201’i erkek olmak üzere toplam 295 çocuğa ulaşıldı.
Bu çocuklardan 176’sı eğitim hayatına kazandırıldı.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün açtığı 22 kursa 99 çocuk katıldı.
Ayrıca, 141 çocuğun sağlık taramaları yapıldı, 140 çocuğun aşıları kontrol edilip tamamlandı. Çalışmalar kapsamında 46 hane ekonomik destek alırken, 30 çocuğa koruyucu tedbir uygulandı.
Bu veriler, sadece sayılardan ibaret değil; her biri bir çocuğun hayatına dokunan, geleceğini değiştiren adımlar.
Eskişehir’de yürütülen bu titiz ve kapsamlı çalışmalar, çocuk haklarının korunmasının mümkün olduğunu ve devletin yanında olduğunu gösteriyor.
Çocuklarımızın sağlıklı, güvenli ve eşit şartlarda büyüyebilmeleri için yapılan her çaba çok değerli.
Dünya Çocuk Hakları Günü vesilesiyle, hakları gözetilen, ihtiyaçları karşılanan ve umutla büyüyen çocuklar için hep birlikte çalışmaya devam etmeliyiz.
Bu anlamda ciddi ve titiz bir çalışma yürüten Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy’a da teşekkürü borç biliriz.
Teşekkürler…
***********************************************************************
Kuantum Özge der ki:
“Mücadele sonuç getirir.”