Bulgaristan ve Balkanlarda kendilerine özgü Türküler var. Osman Ağa bu türkülerden biridir. TRT’nin radyolarından Rumeli türküleri, dinleyiciye ulaşır. Balkan türkülerinin büyük çoğunluğu, Türkiye’de bilinmiyor. Bilinenlerde, radyolarda sürekli çalınan türkülerden oluşuyor. Balkan savaşlarından bu yana Balkanlardan gelerek, Eskişehir’e yerleşenlerin sayısı bugün 200 bine ulaşsa da, Eskişehir’de yaşayan 4 bin çifte vatandaşımız olsa da, bu türküleri derlemek ve Eskişehirlilerin önüne notaları ile birlikte kitap şeklinde koymak gerekiyor.

YERİMİZİ ALDIK

Geçtiğimiz günlerde, Eskişehir Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ERİAD) 2026 Yılbaşı Balosu ve derneğin 10’uncu kuruluş yıl dönümü bir arada kutlandı. Biz Balkan kökenliler de, gecede birçok Eskişehirlinin yanı sıra yerimizi aldık. Ayna müzik grubu, güzel bir konser ile geceye renk katarken, dernek başkanı Rüştü Şentuna, Anadolu’dan gittikleri, geri gelirken de teknolojiyi yanlarında getirdiklerini söyledi. Son aylarda Eskişehir’de en çok konuştuğumuz konuların başında, ERİAD’ın Kızılinler mahallesi yakınlarında gerçekleştirmek istediği termal oteller ve havaalanı projesini konuştuk. ERİAD’ın yılbaşı gecesinde de başkan Rüştü Şentuna, bu konuya vurgu yaparak,” Zorluklarla karşılaşsak da sizlerden aldığımız güçle çok yakın zamanda sonuca ulaşacağımıza inanıyoruz. Ancak bu kadar basit bir projenin neden bu kadar zorlaştığını da anlamış değiliz. 20 yıllık hayalimizi gerçekleştireceğiz ” dedi

Proje gelecekte, yeniden ele alınarak ve gerekli düzeltmeler yapılarak hayata geçirebilir. Şimdilik, bu proje bir ütopya olarak kalıyor.

BALKAN HAVALARI

ERİAD Yılbaşı Balosunda, Eskişehirliler ile tam anlamıyla bütünleşmek için her şey yapıldı. Gecede Balkan Türküleri ile geceye katılanlar coştu. Gecede Balkanlı olmayanlar da düşünüldü. Gecenin Disk Jokey’i, geceye davetli olarak gelen ancak Balkan Türk’ü olmayanlar içinde Anadolu motiflerinden olan şarkı ve türküleri çaldı. Ancak, Balkan Türküleri, şarkıları revaçtaydı. Bir de Bulgaristan’ın ünlü sanatçısı ‘Azis’ gece de olsaydı, yer yerinden oynayacaktı.

DERNEĞİN KASASI

Ben sürekli ‘Kasa’ diye hitap ettiğim derneğin sayman üyesi, sanayici Osman Karagöz gecede büyük ilgi gördü. Balkan Türklerinin Eskişehir’deki renkli siması olan Osman Karagöz, Bulgaristan’ın ‘Osman Ağa’ türküsü eşliğinde, sahneye davet edildi. Karagöz de bu türkü eşliğinde hünerlerini gösterdi. Bilmeyenler için yazalım Türkü’nün ilk dörtlüğü şöyledir:” çıksam a urumeli düzüne, alsam a safiye'yi dizime, safiyem kınalar yakmış on parmağın eline”

BALKANLARI BİLMEYENLERE

Balkan Türkleri acılarını da, sevinçlerini de, hareketli müzik diliyle 9-8 denilen türkü formatlarında dile getirirler. Acılarını türkülerde anlatırken, öldük, bittik gibi yorumlar yapmazlar. Ağıt yakmazlar. Osman Ağa türküsü de hüzünlü bir türküdür. Ama türküyü dinlerken yerinde duramazsınız. Her Balkan Türküsünü ayrı ayrı yorumlamak gerekiyor. Niçin yazılmış, neyi anlatıyor. Kısaca, Balkanlarda acılarda kıvrak türkü ve şarkılarla anlatılır. Balkan Türklerinin en büyük özelliği budur.

ERİAD’ın sayman üyesi Osman Karagöz de, ailesi Türkiye’ye göç ettikten sonra, ilk önce Elazığ’a yerleştirilen bir ailenin ferdidir. Sonra aile Eskişehir’e yerleşir. Karagöz, sıfırdan çalışarak, sanayici olur. Onun hayatından bir kitap çıkar. Sayman yönetim kurulu üyesi olarak ERİAD’ın iyi bir yere gelmesinde önemli bir yeri vardır. Eşinin ailesi de Balkan göçmenidir. O da ailesi ile Sivrihisar’ın Bahçecik köyüne yerleştirilmiştir. Karagöz’e nereleri olduğu sorulduğunda, Bahçecikli olduğunu söyler. ERİAD ile nice etkinliklerde buluşalım.