Eskişehir için paha biçilemez değerde yepyeni bir projeyi hayata geçirmek için artık geri sayım başladı. Yıllar önce Tepebaşı Belediyesi’nin hazırladığı, buna ek olarak Odunpazarı Belediyesi tarafından da yapılan Eşenkara projelerinin birleştirilmesi ile ortaya çıkan Yeni Kızılinler merkezli sağlık ve termal turizmine fırsatlar sunacak proje için nihayet somut ve resmi bir adım atıldı.

Vali Kadir Çalışıcı döneminde devletin imkanları ile yapılan sondaj çalışmaları sonucu Eskişehir’in ortaya çıkarılan yeni termal su kaynaklarının değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan ve Eskişehir’i tabir yerinde ise fırsatlar şehrine çevirecek sağlık ve termal turizminin kapılarını aralayacak proje için kaybedilmiş yıllara yanmamak elde değil.

Büyük emekler ile hazırlanan o günün belediye başkanları Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı’nın talimatları ile iki belediyenin çalışmalarının birleştirilmesi ile düzenlenen bu umut projesinin gerçek anlamda bir devlet projesi olarak Eskişehir’e farklı bir vizyon ve perspektif kazandırması için şüphe duyulmayan Kızılinler konusunda nihayet adım atıldı.

Türkiye’nin termal sağlık tesisleri arasında uluslar arası nitelik kazandıracak olan Kızılinler projesine Eskişehir Merkezli ERİAD’ın öncülük ettiği yatırım hamlesi için AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak ve Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nun bakanlık düzeyindeki işlerin çözümü için gayret gösterdiklerini görmezlikten gelmek olmaz.

Elbette bugünden yarına hayata geçirilmesi kolay bir proje değil Kızılinler ile ilgili termal sağlık merkezlerini de içeren proje. Ancak başlanmış iş bitmiş iş demektir. Sayın Kadir Çalışıcı’dan bu yana Kadir Koçdemir, Güngör Azim Tuna, Erol Ayyıldız gibi isimlerin valilik yaptığını da hatırlatalım. Ortalama her valinin 2 yıl Eskişehir’de kaldığını düşünelim Hüseyin Aksoy valimizi de eklersek nerede ise 10 yıldan fazla zaman kaybını da göz ardı edemeyiz.

Binlerce insana istihdam imkanı sağlayacak, şehrin ekonomisine katma değer anlamında yeni katma değerler üretecek böyle bir proje için bundan sonra vakit kaybetmeden adımların süratli bir şekilde atılması o kadar önemli ki. Son dönemde yapılan çalışmalar 10 yıl önce yapılabilseydi bugün Eskişehir belki de sağlık turizminde Türkiye’nin bir numarası olabilecekti.

Yine başlanmış iş, bitmiş iş demektir. Konuyla ilgili ERİAD Başkanı Rüştü Şentuna dahil emeği geçen herkesi kutluyorum. Bugünün siyasetçilerinin en önemli takip konularından biri bence Kızılinler projesi olmalıdır. Eğer gök kubbede hoş bir seda bırakmak isteniyorsa bugünkü siyasetçilere tavsiyem bu işin peşini bırakmamalarını öneriyorum. Çünkü bizim milletimiz vefalıdır, kendisine iyilik yapanı da, hizmet edeni de unutmaz. Bunu yaparken de seçilmişlerin siyasi kimliklerine bakmak. Eskişehir’den iki önemli hatırlatmada bulunayım… Eskişehir’de ilk alt yapı çalışmalarını başlatan Selami Vardar’a da, alt yapı çalışmalarının tamamlanmasını sağlayan ve Eskişehir’i doğalgaz ile tanıştıran Aydın Arat’ı da insanlar bugün hayırla yâd etmektedir. Yine merhum Hazine ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da bu şehirde hayırla anılan isimlerden birisidir.

Yine tekrar ediyorum ve hatırlatıyorum. Eskişehir için yeni fırsatların kapısının aralanması için Kızıinler Projesinin takipçisi olmak bu şehrin entelektüellerin, siyasetçilerinin STK’larının yöneticilerinin, meslek örgütlerinin de en önemli ev ödevlerinden birisidir…  Unutmayalım ki bu proje Eskişehir’in geleceğidir. Emeği geçen herkese ben şahsen geleceğimiz adına şimdiden şükranlarımı sunuyorum.